Sdružení českých spotřebitelů se prostřednictvím svého experta na potraviny zapojilo do přípravy článku o významu, či i rizicích, doplňků stavy ve výživě. Odborně fundovaný článek byl publikován v časopise Potravinářská revue č. 5/2024 (1. část) a č. 6/2024 (2. část).
Cílem článku je ukázat, že navzdory popularitě a masovému rozšíření doplňků stravy jsou jejich zdravotní přínosy sporné. V současné době najdeme na našem trhu celou řadu doplňků stravy, které se na první pohled podobají léčivým přípravkům, ať již tím, že jsou nabízeny ve formě tablet, kapslí apod., nebo tím, že obsahují některé stejné biologicky aktivní látky a v neposlední řadě tím, že jsou v široké škále nabízeny k prodeji především v lékárnách. Při bližším zkoumání ovšem narazíme na mnoho důležitých rozdílů. Velmi překvapivé závěry ohledně doplňků stravy s obsahem Omega 3 mastnými kyselinami pak uvádí druhá část článku.
První část článku v rukopisu je vystavena Zde (přetisk finální verze z časopisu Zde). Druhá část článku je vystavena Zde.
Na problematiku doplňků stravy se pravidelně zaměřuje i Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Na počátku listopadu 2024 zveřejnil tento orgán úřední kontroly potravin nemilé výsledky kontrolní akce zaměřené na doplňky stravy určené pro kloubní výživu. Nabízené doplňky stravy se liší obsaženými látkami, formou i způsobem užívání a cenou, přičemž spotřebitelé si vybírají doplňky stravy s ohledem na obsah deklarovaných složek a jejich očekávané účinky. Prodej těchto produktů je mj. často podporován cílenou reklamou. Nevyhověla čtvrtina kontrolovaných vzorků. Přehled všech nevyhovujících i vyhovujících vzorků je k dispozici na webu Potraviny na pranýři (Zde)