Akrylamid je přítomný v celé řadě běžně konzumovaných potravin. V EU je regulací vhodnějších technologických postupů jeho příjem v potravinách regulován.
Problematice, resp. rizikům akrylamidu ve výživě jsme se věnovali již několikrát, viz odkazy na našich stránkách Zde, Zde, či Zde.
Akrylamid je sloučenina, která vzniká při tepelném zpracování některých potravin (zejména brambor, obilovin a kávových zrn), kdy spolu reagují aminokyseliny a cukry při teplotě vyšší než 120 °C; obvykle se za rizikovou teplotní hranici považuje teplota 180°C. Důležité jsou i další faktory, jako např. pH, či vodní aktivita. Může se jednat o potenciální karcinogen.
Bohužel, výsledky úředních kontrol, prováděné opakovaně orgány hygienické služby a dalšími inspektoráty dozoru nad trhem ukazují řadu prohřešků s dodržováním stanovených postupů správné praxe.
Sdružení českých spotřebitelů je členem Evropské organizace se sídlem v Bruselu - Safe Food Advocacy Europe - Zde. V rámci této organizace byl připraven blok video-spotů, na téma rizika konzumace potravin s akrylamidem a jak se spotřebitel může těmto rizikům vyhnout, či je alespoň omezit. Tyto video-spoty jsou dostupné na You Tube prostřednictvím odkazů na naší stránce Zde.
Při příležitosti vystavení těchto edukativních spotů, pro které jsme zajistili titulky v češtině, jsme vydali i tiskovou zprávu - Zde, v níž naleznete další podrobnosti.