Důležitá aktuální poznámka: Podle našich zjištění došlo v průběhu roku 2015 ke změně majitele značky, ke změně loga i podstatným změnám obsahu, kritérií a řízení značky. V dalším jsou uvedeny výsledky průzkumu v roce 2014, které by nyní byly zřejmě jiné.
.
Systém Občanského sdružení Zdravá potravina zohledňuje vliv potraviny na nejen na zdraví, ale i přírodu. Potraviny musí splňovat základní nutriční předpoklady. Uvádí se, že neobsahují éčka, ale v propozicích vyjde najevo, že jen některá. Terminologie popisu podmínek je velmi amatérská a systém je postaven na ideologickém základě, nikoliv na odbornosti.Výrobek musí získat určitý počet bodů v hodnocení. Posuzuje se výrobek z hlediska osmi kategorií. Nejvíce plusových bodů lze získat třeba za to, že je potravina bez chemie (rozlišuje se druh éček), vyrobena v ČR, má ekologický obal, nadstandardní informace na obalu atd. Údajně nejsou neposuzovány senzorické vlastnosti a neprovádí se laboratorní analýza. Udílí se na jeden rok, poplatek je 5 000 Kč za výrobek.
Hodnocení provádí tým lidí občanského sdružení, ale i studenti různých univerzit. Kontrola probíhá minimálně jednou ročně.
Závěr: Značka z hlediska spotřebitele má netransparentní rozsah a hodnotitelský tým ji vyřadil z hodnocení. Nemáme za to, že splňuje stanovená kritéria, aby spotřebiteli poskytla očekávanou informaci komplexní a přitom vzhledem k jakosti konkrétní.