Úřad EFSA vydal vědecké stanovisko k připravovanému novému nutričnímu značení potravin.
S jistým zpožděním (omlouváme se) se vracíme ke zprávám, které médii proběhly již na přelomu dubna a května 2022. Tentokrát zprávu i stručně komentujeme.
Zprávy se týkaly vydání vědeckého stanoviska EFSA k připravovanému novému nutričnímu značení potravin. Toto stanovisko si u EFSA objednala Evropská komise.
(Z tiskové zprávy EK) Hlavním zjištěním úřadu EFSA je, že příjem energie, nasycených tuků, sodíku a přidaných cukrů/volných cukrů je v Evropě příliš vysoký, a jejich snížení by pomohlo v boji proti chronickým onemocněním spojeným s nezdravým stravováním. Příjem vlákniny a draslíku je naopak u většiny dospělých obyvatel Evropy příliš nízký, a jeho zvýšení by rovněž přispělo ke zlepšení zdraví.
Úřad EFSA dále určil živiny a další složky potravin, které jsou důležité pro zdraví, skupiny potravin, které hrají v evropské stravě důležitou roli a vědecká kritéria, jimiž se má řídit výběr živin pro sestavení profilu, na kterém by mohlo být postaveno budoucí nové nutriční značení.
Tolik stručný výtah z tiskové zprávy. Na dokument EFSA přikládáme odkaz.
S trochou jízlivosti musíme konstatovat, že "hlavní zjištění" průměrný spotřebitel ví už po několik desetiletí, je mu to opakovaně ze všech stran předkládáno. Jen se doporučeními příliš neřídí.
Není pochyb, že stanovisko EFSA (byť relativně "střízlivé") bude EK a EP zneužito při prosazení Nutriscore, či jiné formy nového nutričního značení potravin. Evropská komise a i Evropský parlament ovlivněni nátlakovými skupinami došly k závěru (po kolikáté již), že spotřebitel má na obale potravin málo informací. Připravuje se tedy nová regulace. My spotřebitelé ji zaplatíme. (více v sekci Téma dne, pod titulkem Je Nutri-score cestou?)
25. 10. 2022 18:46