EFSA je klíčovým orgánem pro hodnocení nebezpečí týkajících se bezpečnosti potravin a krmiv v Evropské unii. Je logické, že Sdružení českých spotřebitelů věnuje výstupům tohoto orgánu pozornost.
Na přelomu června a července 2018 jsme informovali, že kandidát za ČR do Správní rady (Management Board) EFSA, předseda správní rady Sdružení českých spotřebitelů Libor Dupal, byl schválen za člena tohoto orgánu pro nadcházející období 2018 - 22 (Zde).
Od července 2022 je složení a zastoupení na základě nové legislativy EU zcela nově upraveno. Za celý Evropský hospodářský prostor jsou nominováni za členy Správní rady EFSA vždy jeden zástupce za každý stát a například jen jeden za spotřebitele (dosud byli až tři).
Minulé zastoupení L. Dupala v EFSA nás motivovalo připravit na těchto stránkách novou sekci, věnovanou některým informacím, které EFSA zveřejňuje a které mají zejména pro spotřebitele zvláštní význam. Alespoň v omezené míře budeme v této činnosti pokračovat.
Jedním z cílů sociálního výzkumu EFSA je posilovat reputaci řídících procesů EFSA ze strany partnerů a stakeholderů.
16. 12. 2020
Úřad EFSA zveřejnil nový nástroj k usnadnění rozhodování provozovatelů potravinářských podniků o označování trvanlivosti potravin.
16. 12. 2020
EFSA nyní zveřejnil výsledky svého zhodnocení rizika pro zdraví lidí a zvířat spojená s přítomností glykoalkaloidů v potravinách a krmivech, a to zejména v bramborách
14. 08. 2020
Pesticidy: Hned dva výstupy z EFSA v nedávné minulosti
08. 08. 2020
Agentura EFSA publikovala vědecké stanovisko týkající se zdravotních rizik spojených s přítomností ochratoxinu A
07. 06. 2020