Bezpečné rozmrazování potravin

Agentura EFSA připravila jednoduchý návod, jak zacházet s mraženými potravinami.

Zmrazování potravin je jedna z nejúčinnějších a také nejbezpečnějších technologií uchovávání potravin, na dlouhou dobu a ve vysoké kvalitě. Je nezbytné ale dodržovat některé důležité zásady.
Mražené potraviny mohou obsahovat bakterie, které mohou po rozmrazení růst a způsobit otravu jídlem. Správné postupy rozmrazování snižují pravděpodobnost nemocí přenášených potravinami a snižují také potravinový odpad. Pro bezpečné rozmrazování prostudujte rady v infografice.

CO MÁM DĚLAT?
• Rozdělte velké kusy zmrzlých ryb, krevet nebo ovoce uvnitř balení před rozmrazováním. Rozmrazte pouze potřebné množství potravin a zbytek nechte zmrazený.
• Rozmrazte maso, ryby a mořské plody na podnose v lednici, abyste zamezili kontaminaci jiných potravin.
• Rozmrazte zeleninu a ovoce pod studenou tekoucí vodou, nejlépe v původním balení.
• Ujistěte se, že máte při manipulaci s potravinami ruce a nádobí čisté, například při dělení větších kusů potravin na menší kousky.
NEZAPOMEŇTE!
• Rozmrazené potraviny uchovávejte v původním obalu nebo ve vhodné nádobě, aby nedošlo ke kontaminaci.
• Potraviny rozmrazujte při nízké teplotě, abyste zabránili množení bakterií.
• Před konzumací rozmražené jídlo tepelně zpracujte, abyste odstranili bakterie.
• Po rozmrazení potraviny znovu nezmrazujte.
• Vždy dodržujte pokyny výrobce pro skladování, abyste měli jistotu, že potraviny zůstanou bezpečné.

Koordinační místo pro spolupráci s Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) zajistilo překlad infografiky do českého jazyka viz odkaz)

přílohy:

zavřít

01. 09. 2021 13:45