Údaje uváděné na obalech potravin jsou pro spotřebitele základním zdrojem informací, aby se mohl rozhodnout při výběru ze širokého spektra výrobků. Co a jak musí být na baleném výrobku uvedeno, ukládají české zákony a prováděcí vyhlášky a také nařízení EU s přímou účinností v členských státech. Orientace v tom tedy není jednoduchá, pro každý potravinářský sektor existuje navíc řada specifických požadavků. Odkazujeme proto na informace uvedené sekci Kvalita - sektor po sektoru -
Legislativní vymezení:
Označování potravin legislativně upravuje zákon o potravinách č. 110/1997 Sb., vyhláška č. 113/2005 Sb. o označování potravin a nařízení EU č. 1169/2011/ES o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.
Princip:
Způsoby označování potravin se provádějí tak, aby neuváděly spotřebitele v omyl, pokud se týká charakteristiky potraviny, vlastností, složení, množství, trvanlivosti, původu nebo vzniku, způsobu zpracování nebo výroby, přisuzování účinků a vlastností, které potravina nevykazuje apod.
Odkazy: