Chemické látky v potravinách

Situace ohledně přítomnosti chemických látek v potravinách je předmětem mnohdy oprávněných obav spotřebitelů, ale také mýtů a planých poplachů. Jak se chemické látky do potravin "dostávají"?

Potravinářské aditivní látky (aditiva, „Éčka“) jsou látky, které se záměrně přidávají do potravin za účelem zlepšení vlastností potravin, např.prodloužení údržnosti (konzervační látky), vylepšení barvy nebo textury (barviva, zahušťovadla), snížení energetické hodnoty (sladidla) apod.

Korektní a seriózní informace na otázky např.

  • Co jsou přídatné (aditivní) látky?
  • Jak se do potravin přidávají?
  • Které potraviny nesmějí obsahovat přídatné látky?
  • Éčka – noční můra mnohých z nás
  • Stanovisko k letáku Kliniky dětské onkologie University Dusseldorf
  • Stanovisko k používání kyseliny citrónové
  • E kódy
  • Legislativní východiska pro hodnocení výrobků z hlediska zdravotní nezávadnosti; a další

můžete získat v následujících odkazech Zde , anebo Zde.

Seznam přídatných látek povolených v ČR i EU pro použití do potravin: Zde.

Aromata jsou látky působící na čichové a chuťové receptory člověka. Používají se ke zlepšení nebo úpravě vůně nebo chuti ve prospěch spotřebitele.Specifické informace o aromatech - Zde .

Potravinářské enzymy (biokatalyzátory) jsou látky urychlující biochemickou reakci, neovlivňují však její výtěžek. Do potravin jsou přidávány zejména z technologických důvodů. Aktuality nejen k této problematice naleznete Zde.