Maso a rakovina - můžeme konzumovat červené maso?

Před rokem zveřejnila Světová zdravotní organizace (WHO) výsledky studie o rizicích konzumace červeného masa.

Ke způsobu zveřejnění sdělení WHO se vyjadřoval zejména profesor Ruprich ze SZÚ (velmi srozumitelně pro nás obyčejné spotřebitele, Zde), či Dr. Kudlová z 1. LF a VFN UK v Praze (ta více sofistikovaně - Zde). Ještě v závěru roku 2015 k věci publikoval stať opět Prof. Ruprich s kolektivem (Zde), ale od té doby uběhl další rok.

V krátkém podkladu (Zde) se k tématu vracíme a jako příklady přístupu rekapitulujeme vybrané dostupné informace. Naším záměrem je v krátké době se k věci vrátit a podat odbornější pohled na nezbytnost masa, červeného masa ve stravě zdravého člověka. Již nyní ale můžeme odkázat na naši publikaci Vyrovnaná strava a zdraví – Zde.